Taco d’endívies
amb xai i salsa de formatge
2 hores |Fàcil | 4 persones
Hi ha dies en què el nostre cos ens demana un dinar o un sopar lleuger i fresc. Aquest plat està especialment pensat per aquesta mena d’ocasions: taco d’endívies amb xai i salsa de formatge.
Com veus, no fa falta recórrer sempre al receptari tradicional si volem gaudir de la carn de xai. També ens podem inclinar per interpretacions modernes i desimboltes, que ens solucionaran qualsevol pica-pica entre amics. Saludables i divertits, els nostres tacos es mengen en només dues mossegades!
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 230 °C.
- Barregeu en una safata 1 litre d’aigua mineral amb 15 grams de sal fina. Incorporeu l’espatlla de xai i deixeu-la en salmorra durant 30 minuts. Enretireu-la i assequeu-la.
- Col·loqueu l’espatlla de xai en una safata amb un rajolí d’oli i afegiu-hi el brou.
- Fornegeu-ho a 230 °C durant 1 hora, donant-li la volta a la meitat de la cocció. De tant en tant, aneu abocant una mica del brou de la safata al damunt del xai per evitar que s’assequi.
- Esmicoleu l’espatlla de xai i reserveu-la.
- Peleu i talleu les cebes, les escalunyes, els grans d’all (sense el germen) i els bolets portobello en daus petits (brunoise). Reserveu-los.
- Enretireu l’escorça del formatge Idiazábal en daus mitjans. Reserveu-los.
- Renteu i desfulleu les endívies. Reserveu-les.
- Escalfeu una mica d’oli en una paella i sofregiu-hi les cebes i els grans d’all a foc mitjà. Salpebreu-los i reserveu-los.
- Escalfeu una mica d’oli d’oliva en una cassola i daureu les escalunyes a foc mitjà. Afegiu-hi el formatge, la nata i les nous picades restants. Barregeu-ho i coeu-ho a foc lent durant 10 minuts.
- Tritureu la salsa de formatge amb un processador d’aliments fins que n’obtingueu una consistència homogènia i llisa. Reserveu-la en calent.
- Per elaborar els tacos, col·loqueu a cada fulla d’endívia una mica del sofregit de ceba i bolets i una mica del xai esmicolat.
- Quan emplateu, dibuixeu a la base del plat petites llàgrimes amb la salsa de formatge i col·loqueu-hi al damunt els tacos de xai. Decoreu-ho amb algunes nous trossejades, cebollí picat i sèsam negre.
INGREDIENTS
1 espatlla de xai de Ca Na Paulina
2 endívies
2 cebes
4 escalunyes
2 grans d'all
200 g de bolets portobello
100 g de nous
250 g de formatge Idiazábal
300 ml de nata
75 ml de vi blanc
300 ml de brou de carn
Cebollí
Sèsam negre
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre