Quines són les carns amb més proteïna?
La proteïna, essencial a una dieta nutritiva
En la cerca d’una dieta equilibrada i nutritiva, no podem subestimar el paper de les proteïnes. Aquestes macromol·lècules, formades per aminoàcids, són fonamentals no només per a la construcció de teixits, sinó també per a la seva correcta reparació, per la seva funció inmunològica i per la producció d’enzims vitals.
Per això, una dieta equilibrada i rica en proteïnes és essencial per mantenir la salut i el benestar i perquè el nostre organisme sigui capaç d’aconseguir els seus objectius nutricionals. Existeix una gran varietat d’aliments rics en proteïnes, però en aquest article ens centrarem a esmicolar quines són les carns amb major contingut de proteïna i els beneficis del seu consum.
El pollastre: una font de proteïna magra molt versàtil
El pit de pollastre és una excel·lent font de proteïna magra. Gràcies als estudis i infografies llançats des del sector de la nutrició i l’esport en els últims anys, es reconeix el pollastre com una de les millors carns degut a la seva gran qualitat.
A més de ser de les carns més accessibles al mercat, conté aproximadament 31 grams de proteïna per cada 100 grams de porció cuita. L’origen de la popularitat, a més del seu alt contingut en proteïnes d’alta qualitat, és la versatilitat i el baix contingut en greixos saturats. Aquestes qualitats la converteixen en una de les opcions més saludables i, sobretot, recomenables per a tot tipus de consumidors, independentment de la seva edat, gènere i condició física.
Tot i que molts cops el pollastre es concep com un aliment molt avorrit de cuinar i consumir, a Ca Na Paulina et proposem tres receptes diferents perquè puguis experimentar als teus fogons: t’animes amb les nostres clàssiques cuixetes de pollastre amb poma i taronja o prefereixes alguna cosa més especial com una sopa thai de pollastre o un tàrtar de pollastre amb tomàquet?
La carn de gall dindi, una altra alternativa nutritiva
Similar al pollastre, el gall dindi és un altre exemple en el món de les carns magres amb un alt contingut de proteïna. Amb 29 grams de proteïna per cada 100 grams de porció cuita, és una gran alternativa nutricional en plats que requereixin carn blanca.
De la mateixa manera que la de pollastre, la carn de gall dindi també és baixa en greixos saturats i pot ser una molt bona alternativa si la primera no t’acaba de convèncer. A més del contingut proteic, el gall dindi és una font de minerals essencials com el seleni, que desenvolupa un paper crucial en la funció antioxidant i el sistema immunològic.
Si no se t’acudeix què cuinar amb aquest tipus de carn, nosaltres et proposem aquestes cuixetes de gall dindi amb salsa de prunes i panses o aquest típic però irresistible estofat de gall dindi. Si prefereixes preparar les carns de forma més ràpida i saludable, sempre pots utilitzar l’airfryer. I si encara no t’has animat a provar aquest electrodomèstic, t’expliquem quins són els beneficis en aquest article.
El boví i la vedella: les millors carns vermelles i proteiques
Al contrari que el pollastre i el gall dindi, la carn de boví i vedella pertanyen al grup de les carns vermelles. Tanmateix, també són una magnífica font de proteïnes d’alta qualitat. Tot i que la seva composició és totalment diferent a la de les carns blanques, contenen tots els aminoàcids essencials que pot aprofitar per portar a terme les diferents funcions biològiques.
La vedella conté, aproximadament, 25 grams de proteïna per cada 100 grams de carn. A més, aquesta proteïna és altament digestible, per la qual cosa el cos absorbeix eficientment tots els aminoàcids essencials que poden aprofitar per dur a terme les diferents funcions biològiques.
A part de la proteïna, la carn de boví i vedella també conté una varietat de nutrients essencials com ferro, zinc, vitamina B12 i altres nutrients importants per la salut general.
Tanmateix, és fonamental recordar que, si bé aquesta carn pot ser una excel·lent font de proteïnes i nutrients, és recomenable consumiar-la amb moderació com a part d’una dieta equilibrada que inclogui altres fonts proteiques com llegums, fruits secs o lactis. A més, optar per talls més magres i limitar el consum de talls grans pot ajudar-te a beneficiar-te del contingut proteic sense excés de greixos. No oblidis completar els teus plats de carn amb fruites i verdures! Aquí van dos dels nostres suggeriments: vedella amb api i nabius vermells i entrecot amb porros confitats.
No ho oblidis…
Aquestes fonts de proteïnes poden ser beneficioses per aquells que busquin augmentar la seva ingesta de proteïnes per finalitats esportives, de construcció muscular i salut en general. Tanmateix, és essencial abordar aquesta inclusió de manera equilibrada i conscient. Per això, és necessari diversificar la font de proteïnes, controlar les porcions i buscar el major equilibri nutricional possible: quan es combina la selecció adequada de carn amb una varietat d’aliments, és possible gaudir dels beneficis d’aquestes fonts de proteïnes sense comprometre la salut a llarg termini.