Receptes | Focaccia de Sant Joan

Focaccia
de Sant Joan

8 hores |Fàcil | Comensales4 persones

INGREDIENTS

130 g de sobrassada de Mallorca de Ca Na Paulina
2 salsitxes fresques de Ca Na Paulina
1 ceba tendra
100 g de tomàquets cherry
1 pebrot verd
40 g d'olives negres desossades
300 g de farina de força
200 g de sèmola de blat
300 ml d'aigua mineral
150 g de patata
15 g de sal fina
35 ml d'oli d'oliva
10 g de llevat fresc
Orenga seca
Oli d'oliva
Sal
Pebre negre

Sorprèn els teus convidats amb una deliciosa focaccia de Sant Joan.
Reconeixem que a Ca Na Paulina ens decantem més per les coques salades que per les dolces. Per a la nit de Sant Joan, hem apostat per una recepta típicament italiana, però amb tocs mallorquins molt especials, com són la sobrassada i les salsitxes de Ca Na Paulina.
Feliç revetlla!

Elaboració

  1. Renteu la patata i reserveu-la.
  2. Barregeu totes les farines en un bol i peseu 100 g del total.
  3. Incorporeu el llevat fresc en els 100 g anteriors juntament amb 100 ml d’aigua. Barregeu-ho i deixeu-ho fermentar (tapat amb un drap) durant 2 hores a temperatura ambient.
  4. Bulliu la patata en una olla amb aigua i sal durant 30-40 minuts a foc mitjà. Peleu-la i tritureu-la amb una forquilla fins que n’obtingueu un puré i refredeu-la.
  5. Un cop transcorregut el temps de fermentació anterior, agregueu en el bol les farines restants, l’aigua (200 ml) i el puré de patata (fred). Barregeu-ho fins que n’obtingueu una massa homogènia.
  6. Incorporeu-ne de mica en mica l’oli (35 ml) i la sal. Pasteu la massa fins que l’integreu completament. Esbargiu la superfície de treball amb una mica de farina i pasteu-la fent plecs.
  7. Doneu-li forma esfèrica i deixeu-la fermentar en un bol, coberta amb un drap, durant 3 hores.
  8. Renteu i talleu el pebrot en daus mitjans (mirepoix), sense les llavors ni les parts blanques. Reserveu-lo.
  9. Renteu i talleu els tomàquets cherry per la meitat i reserveu-los.
  10. Peleu i talleu la ceba en daus mitjans (mirepoix) i reserveu-la.
  11. Talleu les olives i les salsitxes en rodanxes i reserveu-les.
  12. Esmicoleu la sobrassada en trossos mitjans i reserveu-los.
  13. Escalfeu una mica d’oli en una paella i coeu-hi les salsitxes juntament amb la sobrassada a foc mitjà. Salpebreu-ho i reserveu-ho.
  14. Amb les mans untades d’oli, estireu la massa en una safata de forn prèviament engreixada.
  15. Fermenteu la massa durant 30 minuts a temperatura ambient.
  16. Incorporeu a la superfície de la massa les verdures tallades, les olives, les salsitxes i la sobrassada.
  17. Afegiu-hi un raig d’oli, una mica de sal i un pessic d’orenga.
  18. Deixeu fermentar al focaccia a temperatura ambient durant 1.30 h per tal que dobli la seva mida.
  19. Preescalfeu el forn a 200 °C i fornegeu la focaccia durant 25-35 minuts aproximadament. Deixeu-la reposar durant 5 minuts.
  20. Serviu la focaccia de Sant Joan en una safata i talleu-la en porcions. Decoreu-la amb una mica d’orenga pel damunt.